Rozdrabnianie i wyciskanie soku

Rozdrabnianie i wyciskanie soku są następnymi czynnościami wy­konywanymi przy otrzymywaniu soków pitnych. Najwygodniej i najszybciej uzyskuje się sok stosując elektryczną sx»kowirówkę ty­pu Eda. Szczególnie szybko trze i wyciska ona sok z takich owoców, jak jabłka, gruszki, połówki śliwek czy agrest. Znacznie trudniej otrzymać za jej pomocą sok z truskawek, porzeczek czy malin, po­nieważ drobne pestki szybko zatykają oczka sita odcedzającego części stałe od części płynnych. Zupełnie nie nadaje się do tego celu sokowirówka Malina, którą z tych względów trzeba czyścić bardzo często. Stałe części owoców oddzielone w czasie wyciskania w soko-wirówce zawierają jeszcze dość dużo składników rozpuszczalnych-i dlatego należy je zalać wrzącą wodą w takiej ilości, aby pokryła wytłoczyny ułożone w naczyniu. Po przestudzeniu wytłoczyny z wo­dą wymieszać i odcedzić wylewając je do specjalnego przygotowa­nego worka, aby odcieka! tylko sok.V Drugim sposobem otrzymywania soku jest wyciskanie owoców za pomocą maszynki ręcznej Alfa. Przygotowane owoce nakłada się do zbiornika maszynki, która miażdży je i jednocześnie oddziela sok usuwając na zewnątrz wytłoczyny, te również należy zalać wodą, wymieszać, a następnie odcedzić. Po ścieknięciu soku można jeszcze dodatkowo masę wycisnąć skręcając woreczek.Wyciskanie soku łatwiejsze jest z owoców zawierających małozwiązków galaretujących, np. z białych porzeczek, malin, wiśni, je-żyn czy owoców czarnego bzu. Trudności powstają przy wyciskaniusoku z czarnych porzeczek, które charakteryzują się znaczną zawar-tością związków pektynowych.Sok otrzymany jednym ze sposobów należy połączyć z sokiem uzyskanym z przepłukiwania wytłoków. Uzyskany sok nie jest zu­pełnie klarowny, gdyż zawieszone są w nim drobne cząstki miazgi owocowej. Aby cząstki te usunąć z soku pitnego, trzeba naczynie z nim odstawić na kilka godzin do chłodnej piwnicy, a wówczas cząstki stałe opadną na dno naczynia. Następnie naczynie z sokiem stawia się na taborecie, a drugie naczynie, np. słój, niżej (na podło­dze). Z kolei do naczynia z sokiem wkłada się wąż gumowy, uprzed­nio dokładnie umyty i odkażony, za pomocą którego zciąga się sa­moczynnie sklarowany sok do drugiego naczynia. Wąż powinien być zanurzony w naczyniu z sokiem do takiej głębokości, aby nie zmącił osadu na dnie naczynia. Wystający koniec węża trzeba za­winąć celofanem, pozostawiając odsłonięty otwór, i ściągnąć z węża powietrze ustami. Sok z naczynia ustawionego wyżej spłynie do na­czynia dolnego lub do podstawionych butelek czy słoików. Sok pit­ny mniej czy bardziej klarowny przechowuje się jednakowo.