warzywa nadajace sie na surówke

Na surówki nadają się wszystkie warzywa, a w szczególności: owoce pomidora, papryki zielonej i czerwonej, ogórki świeże, dynia, cukinia;liście wszystkich odmian sałaty, wszystkich odmian kapusty (z wyjątkiem brukselskiej), kalarepy, kapusty pekińskiej, rzodkiewki, pietruszki, kopru, selera naciowego, rzeżuchy;cebulowe — cebula dojrzała, cebula młoda ze szczypiorem, szczypior, por, czosnek;korzenie marchwi, chrzanu, rzodkwi, rzepy, rzodkiewki, selera, brukwi.

Vip Parkiet
VipParkiet.pl
Parkiety i podłogi – montaż i układanie w Warszawie.
Sprawdź naszą ofertę na deski podłogowe.

Buraki nie nadają się do spożycia na surowo ze względu na zbyt dużą zawartość w nich niestrawnego, twardego błonnika. Inne warzywa, np. groch lub fasola, mogą być spożywane tylko po ugotowaniu, ponieważ bogate są (tak jak ziemniaki) w niestrawną na surowo skrobię.

Kapusta brukselska i jarmuż zawierają w liściach, oprócz cennych składników, substancje gorzko piekące, które ulegają rozkładowi dopiero w czasie gotowania lub po przemarznięciu.Wszystkie warzywa przeznaczone na surówki powinny być najwyższej jakości.

Objawy zwiędnięcia lub nadpsucia dyskwalifikują warzywa jako surowiec do sporządzania surówek. Dotyczy do głównie warzyw liściastych, które — zwiędnięte — mają mniejszą wartość witaminową i są mniej smaczne.