Proporcje: 12 liści kapusty białej lub włoskiej, 12 cienkich plasterków mortadeli lub mielonki wieprzowej, 10 dag pieczarek, cebula, łyżka- tłuszczu, pół szklanki śmietany, łyżeczka mąki, 2—3 pomidory, sól, przyprawa „Jarzynka”, zielenina.Liście kapusty przygotować jak na gołąbki, rozłożyć na stolnicy-Na każdy liść położyć po plasterku mortadeli lub mielonki wieprzowej. Drobno pokrojone pieczarki i cebulę podsmażyć, rozsypać na ułożoną wędlinę. Zwinąć ciasno liście w rulony jak gołąbki. Można ułożyć je na ogniotrwałym półmisku i zapiec w piekarniku przybrane cząstkami pomidorów. Po podpieczeniu oblać śmietaną wymieszaną z mąką, posypać startym serem. Można również ułożyć je z dodatkiem tłuszczu i bardzo małej ilości wody w garnku, dodać przyprawy „Jarzynka”, ugotować. Dodać obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, a sos podprawić śmietaną z mąką. Podawać z ziemniakami lub z pieczywem.