Szarlotka oszczędna

Proporcje: 30 dag mąki, 15 dag margaryny, 4—5 łyżek zimnej wody, sól, 1 kg jabłek, 2 łyżki tartej bułki, 2—3 łyżki cukru, cynamon.Ciasto przygotować tak samo jak podano w przepisie na placek z marmoladą. Tortownicę o średnicy około 30 cm oprószyć mąką. Rozwałkować z ciasta placek dosyć cienki i wylepić nim dno i boki tortównicy poniżej górnej krawędzi około 1,5 cm. Ciasto dość gęsto nakłuć widelcem. Skrawki ciasta zebrać i rozwałkować kształtując jednocześnie koło do przykrycia nałożonych do przygotowanej fo­remki jabłek. Obrane jabłka pokrajać w ćwiartki, a następnie ćwiart­ki na plasterki, oprószyć je tartą bułką, cynamonem i cukrem, wy­łożyć do ciasta, lekko ucisnąć, przykryć krążkiem ciasta, który może być nieco mniejszy jak tortownica. Szarlotkę wstawić do upiecze­nia do mocno nagrzanego piekarnika.