Czereśnie marynowane

Proporcje: 1 kg czereśni, 0,4 litra wody, 0,4 kg cukru, 0,1 litra 6-procentowego octu lub łyżeczkę kwasku cytrynowego, pieprz, ziele angielskie, goździki, gorczyca.

Czereśnie ciemne odmian wielkoowocowych, dojrzałe, lecz jędrne, zerwać z drzewa razem z ogonkami, dokładnie wymyć i ułożyć w słojach, wkładając na dno każdego słoja przyprawy. Odmierzoną ilość wody zagotować z cukrem, dodać ocet lub kwas cytrynowy.

Gorącą zalewą napełnić słoje z owocami, zamknąć i wstawić do pasteryzacji. Owoce w opakowaniach poniżej 0,5 litra trzeba pasteryzować około 20 min. w większych zaś o 5 min. dłużej.

Tak przygotowane czereśnie są bardzo smaczne, a ponadto bardzo dekoracyjne.