Groszek zielony

Proporcje: groszek zielony, 1 litr wody, sól, płaska łyżeczka kwasu cytrynowego.

Do utrwalenia na zimę należy zbierać groszek wówczas, gdy nasiona są jeszcze bardzo soczyste i łatwo dają się rozgnieść w palcach. Wyłuskany groszek włożyć na kilka minut do wrzącej wody, odcedzić i osaczony rozłożyć do słoików. Aby w warunkach domowych pasteryzacja była skuteczna, ułożony w słojach groszek trzeba zalać zalewą lekko zakwaszoną. W tym celu do przegotowanej, lekko ostudzonej wody należy dodać kwas cytrynowy. Groszek w słoikach o pojemności 0,5 litra trzeba pasteryzować około 30 minut.W ten sposób przygotowany groszek będzie trwały, chociaż lekko kwaskowaty. Można wykorzystać go do sałatek, jako dodatek do zup wielowarzywnych, a nawet do przygotowywania, np. groszku z kiełbasą w sosie pomidorowym.