Proporcje: 5 sztuk jabłek lub gruszek albo 15 moreli, 3 łyżki cukru, szklanka białego wina, 4 żółtka, 6 łyżeczek cukru, łyżka kolorowego dżemu.Duże, dorodne jabłka obrać, pokroić na połowy i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć jabłka w niewielkiej ilości dość słodkiego syropu i podgotować starannie tak, aby zmiękły, lecz nie rozgotowały się. Wyjąć jabłka z syropu (powinno być go około 1 szklanki) i ułożyć na szklanym półmisku przekrojem do góry. W zagłębienia po usunięciu gniazd nasiennych włożyć po pół łyżeczki kolorowego dżemu. Żółtka utrzeć z cukrem. Wino i syrop podgrzać do wrzenia, a następnie wrzącym płynem (ciągle mieszając) zaparzyć utarte żółtka, wstawić wszystko jeszcze do gorącej wody i mieszając trze-paczką podgrzać, aby masa zgęstniała. Sos studzić mieszając i przestudzonym oblać jabłka. Do nabierania podać łyżkę.