Placek z jagodami

Proporcje: 40 dag mąki, 5 dag drożdży, około */4 szklanki mleka, 10 dag cukru, 3 jaja, pół kostki margaryny, wani­lia, 1 litr czarnych jagód, łyżka tartej bułki, tłuszczu do wysmarowa­nia blachy, cukier puder.Do przesianej na misce mąki dodać połowę ciepłego mleka, roz­kruszone drożdże, cukier i po kilku minutach żółtka. Wyrobić ciasto. Dodać następnie stopiony tłuszcz, rozdrobioną wanilię i jeszcze raz wyrobić. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną rozwałkować i prze­nieść na wysmarowaną blachę. Z pozostałego ciasta uformować wa­łeczki i zrobić na placku kratkę z obrzeżami. W oczka kraty wsypać jagody wymieszane z tartą bułką. Gdy ciasto nieco podrośnie, wsta­wić do pieczenia. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.