Ziemniaki nadziewane

Proporcje: 8—12 dużych płaskich ziem­niaków, cebula, łyżeczka tłuszczu, 8 dag gotowanego mięsa, sól, pieprz, zielenina świeża lub suszona, jajko, łyżka tartej bułki, 4 dag oleju lub smalcu.Dość duże, lekko spłaszczone ziemniaki ugotować po wyszorowa­niu w skórkach, można również obrane, wystudzić, nie obrane obrać. Ziemniaki wymagają starannego ugotowania tak, aby były miękkie lecz nie rozpadały się. Od płaskiej strony ziemniaki wydrążyć ły­żeczką, pozostawiając warstwę około 1,5 cm grubości. Wydrążone kawałki ziemniaków, podsmażoną w tłuszczu cebulę oraz ugoto­wane mięso zemleć w maszynce. Dodać do masy soli i pieprzu do smaku, jajko, wymieszać dokładnie, dodać zieleniny lub przypraw według gustu. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodać 2—3 łyżki mleka lub śmietany. Ziemniaki oprószyć wewnątrz przyprawami, napełnićaby odparować wodę, ponieważ sos powinien być bardzo gęsty. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem a po za tymi przyprawami mo­żna do sosu dodać mieloną paprykę, przyprawę Jarzynkę czy przy­prawę Chilli, zieloną pietruszkę lub koper. Sos można podać jako do­datek do makaronu, ugotowanego na sypko ryżu czy pęczaku.