Ziemniaki nadziewane

6 sierpnia 2016 Weronika 0

Proporcje: 8—12 dużych płaskich ziem­niaków, cebula, łyżeczka tłuszczu, 8 dag gotowanego mięsa, sól, pieprz, zielenina świeża lub suszona, jajko, łyżka tartej bułki, 4 dag oleju […]

Zupa koprowa

6 sierpnia 2016 Weronika 0

Proporcję: duży pęczek zielonego kopru, 2 kostki rosołu z koncentratu, szklanka mleka lub pół szklanki śmietany, 2 łyżki mąki, sól.Duży pęczek przerośniętego kopru umyć, oddzielić […]

Pomidory kwaszone

5 sierpnia 2016 Weronika 0

Do kwaszenia można przeznaczyć pomido­ry zielone albo lekko zaczerwienione, całkowicie zdrowe, bez plam i uszkodzeń. Umyte pomidory układa się tak samo jak ogórki z do­datkiem […]

Surówki z owoców mieszanych

5 sierpnia 2016 Weronika 0

Proporcje: jabłka, śliwki, gruszki Tazem (około 60 dag), szklanka wody, 2 łyżki cukru, cukier wanilio­wy, kilka orzechów, sok z cytryny lub kwas cytrynowy.Obrane jabłka i […]