Zupa z kapusty włoskiej
Proporcje: pół porcji włoszczyzny, 40 dag kapusty włoskiej, 3—4 średniej wielkości ziemniaków, szczypta nasion suchego kopru, 2 łyżki mąki, pół szklanki śmietany, sól, łyżka masła […]
Proporcje: pół porcji włoszczyzny, 40 dag kapusty włoskiej, 3—4 średniej wielkości ziemniaków, szczypta nasion suchego kopru, 2 łyżki mąki, pół szklanki śmietany, sól, łyżka masła […]
Proporcje: 40 dag zielonego groszku, sól, cukier, 4 dag masła lub margaryny, łyżeczka mąki, pół szklanki mleka, zielony koper, przyprawa „Jarzynka”.’ Wyłuskany zielony groszek ugotować […]
Proporcje: pół główki kapusty, cebula, 3 jabłka, 10 dag wędzonego boczku lub słoniny, łyżka mąki, szczypta suchych nasion kopru, łyżeczka przyprawy „Jarzynka” zielenina.
Na powidła zrywa się śliwki wówczas, gdy przy ogonkach zaczynają się marszczyć. Śliwki po umyciu pozbawia się pestek i rozgotowuje w naczyniu z bardzo małym […]
Proporcje: 1 kg czereśni, 0,4 litra wody, 0,4 kg cukru, 0,1 litra 6-procentowego octu lub łyżeczkę kwasku cytrynowego, pieprz, ziele angielskie, goździki, gorczyca.
Copyright © 2024 | WordPress Theme by MH Themes