Surówki z owoców mieszanych

Proporcje: jabłka, śliwki, gruszki Tazem (około 60 dag), szklanka wody, 2 łyżki cukru, cukier wanilio­wy, kilka orzechów, sok z cytryny lub kwas cytrynowy.Obrane jabłka i gruszki pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda na­sienne, a następnie pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cy­tryny lub kwasem cytrynowym. Śliwki bez pestek pokrajać w ćwiąrt-ki. Zagotować wodę z cukrem, można z dodatkiem skórki cytryno­wej lub 2—3 goździków, przestudzić, zalać owoce, dodać cukier wa­niliowy. Zimą do surówki można dodawać śliwki suszone uprzednio umyte i namoczone, owoce cytrusowe obrane ze .skórki, podzielo­ne na cząstki i potem pokrajane w plasterki. Gotową surówkę mo­żna posypać posiekanymi orzechami.