Soki parowane i ich zastosowanie

W sprzedaży znajdują się specjalne naczynia wieloczęśriowe, które ogromnie ułatwiają otrzymywanie soków tym sposobem. Garnki do otrzymywania soków przez parowanie są dość drogie, a ponieważ używane są tylko sezonowo powinny być dostępne za niską odpłatnością w każdej wypożyczalni sprzętu gospodarstwa domowego. Przygotowywać soki parowane można w zasadzie ze wszystkich owoców jagodowych, nie nadają się do tego celu jabłka, gruszki, agrest, gdyż mają zbyt zwarty miąższ i trudno oddzielający się sok.Owoce jagodowe, a więc truskawki, maliny, jeżyny, jagody czarne czy porzeczki należy umyć, przebrać, oddzielić szypułki.Z owoców pestkowych, np. z wiśni, czereśni czy śliwek, trzeba usu­nąć pestki. Wszystkie przygotowane na sok parowany owoce korzy­stniej jest zasypać cukrem przynajmniej na 1 godzinę przed rozpo­częciem parowania. Owoce wymieszane z cukrem należy przykryć i wstawić do chłodnej piwnicy lub spiżarni albo na dolną półkę w domowej chłodziarce.