Śliwki węgierki marynowane

Proporcje: 2 kg śliwek, 0,5* litra wody, 0,4 kg cukru, 0,15 litra octu 6-procentowego lub łyżeczka kwasu cytrynowego, przyprawy.Dobrą marynatę otrzymuje się ze śliwek węgierek zrywanych kiedy są już ciemne, lecz jeszcze bardzo jędrne. Śliwki trzeba bar­dzo dokładnie wymyć w ciepłej wodzie w celu usunięcia z ich po­wierzchni woskowego nalotu. Śliwki można marynować w całości lub z usuniętymi pestkami albo pokrojone na połówki. Dla lep­szego wykorzystania opakowań najlepiej jest układać ciasno połów­ki śliwek; ponadto trzeba odrzucić robaczywe. Do słojów z owoca­mi dodawać przyprawy takie, jak goździki, cynamon, pieprz, ziele angielskie, suche nasiona kopru. Można również dodać kawałeczek imbiru oraz szczyptę białej gorczycy. Gorącą zalewą napełnić sło­je. Owoce w słojach o pojemności do 0,5 litra pasteryzować przez 20 minut.