Proporcje: 5 średniej wielkości ziemniaków, 2 cebule, 2 jajka, sól pieprz, kwas cytrynowy do smaku, łyżeczka musztardy, 4 łyżki oleju.Na sałatki należy wybierać ziemniaki z odmian słabo rozsypujących się po ugotowaniu, a najlepiej gotować ziemniaki na sałatki w skórkach, miękkie odcedzić, wystudzić i dopiero obrać. Obrane ziemniaki można pokrajać w kostkę lub słupki. Podobnie, lecz znacznie drobniej, pokrajać cebulę. Ugotowane na twardo jajka pokrajać także w kostkę. Produkty wyłożone do salaterki osolić, oprószyć pieprzem, skropić kwasem cytrynowym lub octem winnym do smaku. Olej rozmieszać z musztardą i sosem tym oblać sałatkę, przy pomocy 2 widelców wymieszać. Wskazany dodatek zieleniny.Inne odmiany sałatki ziemniaczanej można uzyskać dodając do ziemniaków pokrajany w kostkę kwaszony ogórek lub kwaszoną kapustę i cebulę albo jasną część pora i kwaszony ogórek czy marynowaną paprykę i cebulę. Zamiast oleju można sałatki ziemniaczane wykańczać majonezem lub śmietaną wymieszaną z musztardą.