Grzanki ze szpinakiem

Proporcje: 50 dag szpinaku; łyżka tłusz­czu, 2 ząbki czosnku, łyżeczka mąki* 2 jajka, pół bułki, pół kostki margaryny, 10 dag sera żółtego. Oczyszczone liście szpinaku obgo­tować, odsączyć z wody i posiekać. Włożyć posiekany szpinak na stopiony tłuszcz, dodać roztarty czosnek, oprószyć mąką, dodać sól i mieszając podgrzać.Pokroić bułkę na cienkie kromki, posmarować margaryną. Do przestudzonego szpinaku wbić jajka, wymieszać. Nałożyć masę szpinakową na grzanki, posypać po wierzchu startym serem i wło­żyć na posmarowaną blachę, wstawić do gorącego piekarnika do za­pieczenia. Grzanki podawać zaraz po wyjęciu z pieca jako danie na kolację.