Proporcje: główka młodejkapusty, sól, cukier, świeży ogórek, łyżka zielonego kopru, 3 łyżki oleju, łyżeczka musztardy.Poszatkowaną kapustę włożyć na kilka minut do wrzącej wody i zaraz odcedzić, wystudzić. Dobrze wymyty ogórek można cienko pokroić nożem razem ze skórką, dodać do kapusty. Warzywa posypać obficie zielonym koprem, oblać olejem wymieszanym z musztardą lub majonezem, osolić, posypać odrobiną cukru do smaku.Inne odmiany sałatki z białej kapusty, szczególnie z odmian późniejszych, można otrzymać dodając do kapusty obgotowanej starte na tarce o dużych oczkach jabłka, kwaszone ogórki, świeżą lub marynowaną paprykę, jasne części pora albo pokrojone w paski węgierki. Sałatki z kapusty można przyprawiać śmietaną z roztartym ugotowanym żółtkiem.Zamiast kapusty białej można wszystkie odmiany tych sałatek przygotować z kapusty włoskiej.