Sałatki z kapusty białej lub włoskiej

Proporcje: główka młodejkapusty, sól, cukier, świeży ogórek, łyżka zielonego kopru, 3 łyżki oleju, łyżeczka musztardy.Poszatkowaną kapustę włożyć na kilka minut do wrzącej wody i zaraz odcedzić, wystudzić. Dobrze wymyty ogórek można cienko pokroić nożem razem ze skórką, dodać do kapusty. Warzywa posy­pać obficie zielonym koprem, oblać olejem wymieszanym z musztar­dą lub majonezem, osolić, posypać odrobiną cukru do smaku.Inne odmiany sałatki z białej kapusty, szczególnie z odmian póź­niejszych, można otrzymać dodając do kapusty obgotowanej starte na tarce o dużych oczkach jabłka, kwaszone ogórki, świeżą lub ma­rynowaną paprykę, jasne części pora albo pokrojone w paski wę­gierki. Sałatki z kapusty można przyprawiać śmietaną z roztartym ugotowanym żółtkiem.Zamiast kapusty białej można wszystkie odmiany tych sałatek przygotować z kapusty włoskiej.