Sałatka z zielonych pomidorów

Proporcje: 2 kg zielonych po­midorów, 2 łyżki soli, 20 dag cebuli, 0,5 litra wody, 10 dag cukru, płaska łyżeczka kwasu cytrynowego, pieprz ziarnisty, ziele angiel­skie, suche nasiona kopru.Wyrośnięte, lekko zjaśniałe zielone pomidory umyć i pokroić w poprzek w krążki. Tak samo pokroić cebulę. Pokrojone warzy­wa posolić, włożyć do szklanego lub kamiennego naczynia i od-stawić na 12 godzin. Następnie pomidory i cebulę odcedzić z soku. Wodę zagotować z cukrem i dodać kwas cytrynowy.Warzywa ułożyć W słojach, dodać przyprawy i zalać gorącązalewą. Sałatka może być z nieco większym lub mniejszym dodat­kiem cukru podanym w przepisie. Sałatkę w .słojach o pojemnoścido 0,5 litra pasteryzować około 20 minut-