Zupa z jarmużu

Proporcje: 25 dag żeberek (mogą być wędzone), marchew, pietruszka, cebula, 6 liści jarmużu, 4 małe ziemniaki, pół szklanki śmietany, 2 łyżeczki mąki, szklanka mleka, sól, przyprawa„Jarzynka”.Podgotować żeberka w 1 litrze wody, a gdy będą prawie miękkiedodać oczyszczone warzywa i pokrajane w kostkę ziemniaki, razemogotować do miękkości-Liście jarmużu ugotować w niewielkiej ilości wody w oddziel-ym naczyniu. Pozbawione grubych nerwów liście oraz warzywao wyjęciu mięsa) zmiksować lub przetrzeć przez sito. Obrane odkości mięso pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Podprawić zupę śmietaną i mlekiem wymieszanym z mąką zagotować, przypra­wić do smaku. Podawać z grzankami z bułki lub razowego chleba.