Sałatka z cukinii

Proporcje: 3—4 cukinie, 4 cebule, 8 średniej wielkości pomidorów, 0,5 1 wody, 2 łyżeczki cukru, płaska łyżecz­ka kwasu cytrynowego, płaska łyżeczka soli, suche nasiona ko­pru, główka czosnku.Cukinie, nie dłuższe niż 20-centymetrowe, dokładnie umyć, po­kroić w półtalarki lub krążki, włożyć na 2 —3 minuty do wrzącej wody, odcedzić. Cebulę pokroić w krążki lub w cząsteczki i rów­nież obgotować. Czosnek obrać i każdy ząbek pokroić wzdłuż na 2—3 części- Pomidory pokroić w cząstki lub grube krążki. Zago­tować wodę z cukrem i solą, dodać kwas cytrynowy. Do słoików nalać zalewy (do V3 ich wysokości), a następnie układać warstwa­mi (nie uciskać) warzywa i dodać suche nasiona kopru. Po nałoże­niu warzyw ilość zalewy uzupełnić i” słoiki zamknąć. Cukinię w słoikach o pojemności do 0,5 litra pasteryzować 20 minut.