Ogórki kwaszone w słojach

Jest to bardzo wygodny sposób kwa­szenia ogórków, bo można zbierać je w miarę wzrostu i kwasić par­tiami. Zebrane wcześnie rano w ogrodzie ogórki umyć, a następnie każdy z nich dokładnie obejrzeć i wybrać tylko sztuki zdrowe, bez plam i uszkodzeń. Ogórki umyć, a następnie ustawić ściśle w słojach (jeden obok drugiego), lecz nie uciskać. Do każdego słoja włożyć 2—3 ząbki czosnku, a można i więcej, ponieważ ukwaszone ząbki czosnku są również bardzo smaczne oraz gałązkę kcpru razem z bal-dachem nasion. Dla uzyskania ostrzejszego smaku można również włożyć do słojów po kilka nasion gorczycy oraz wiórki korzeniachrzanu. Przygotować zalewą, biorąc na 1 litr wody około 3—4 dag soli, którą należy razem z wodą zagotować. Gorącą zalewą napełnić słoje z ułożonymi ogórkami, nałożyć suche gumki na czyste kołnie­rze słojów, przykrywki i sprężynki.Tak przygotowane ogórki 1 lub 2 dni przechować w kuchni, a na­stępnie wynieść ostrożnie, aby nie wylewać płynu, do chłodnej spi­żarni lub piwnicy. Podczas napełniania słojów zalewą należy zwra­cać uwagę, aby cała zawartość słoja była pokrytą zalewą, gdyż ina­czej części ogórków wystające nad zalewą będą się psuły, co znisz­czy przygotowany przetwór. Słoje przed napełnieniem ogórkami mu­szą być bardzo dokładnie wymyte i wyparzone wrzącą wodą, gdyż tylko idealna czystość gwarantuje dobry smak i trwałość kwaszo­nych w ten sposób ogórków.