Proporcje: 1 kg jabłuszek rajskich, 0,4 litra wody, 40—50 dag cukru, 0,1 litra octu 6-procentowego lub łyżeczka kwasu cytrynowego.Jabłuszka rajskie, chociaż mało rozpowszechnione, spotyka się czasami w ogrodach i na ogół nie są one wykorzystywane, gdyż mają dość cierpki smak- Nadają się natomiast do przygotowania słodkiej marynaty. Zebrane jabłuszka przebrać, odrzucając robaczywe, dokładnie wymyć w ciepłej wodzie i pozostawić w całości razem s ogonkami. Tak przygotowane jabłuszka obgotować około 2 minut / wodzie lekko zakwaszonej kwasem cytrynowym, przelać zimną wodą i ułożyć w słojach.Przygotować zalewę i gorącą napełnić słoje. Owoce w opakowaniach o pojemności 0,5 litra pasteryzować przez 20 minut, natomiast w opakowaniach większych o 5 minut dłużej.