Brokuły w omlecie

Proporcje: 4—6 łodyg brokułów, sól, cukier 4 dag masła lub masła roślinnego albo 6 dag wędzonego boczku4 jajka, 2 łyżki mleka, zielony koper.Brokuły ugotować, odcedzić. Na patelni o średnicy 30 cm stopi masło lub masło roślinne czy podsmażyć boczek. Wbite do kubeczkjajka dokładnie rozmieszać z mlekiem, osolić, wsypać trochę posiekanej pietruszki lub kopru.Na stopiony tłuszcz wyłożyć brokuły w całości lub pokrojone n mniejsze kawałki, a gdy się podgrzeją zalać je masą jajeczną.Widelcem zgarniać od brzegów ściętą masę, przechylając jedncześnie patelnię, aby w to miejsce spływała masa jeszcze surowycjaj. Omlet posypać po wierzchu zieleniną i zsuwając go z patelni nawygrzany talerz złożyć na połowę. Tak przygotowany omlet stanowi dwie duże porcje dla 2 osób i można go podać z ziemniakami i sała­tą, np. z pomidorów. Omlet przeznaczony na gorącą przystawkę można podzielić na 4 porcje.