Bigos z papryki

Proporcje: 15 dag wędzonego boczku, łyżka tłu­szczu, 8—10 owoców papryki, 2 cebule, 2 jabłka, 4 pomidory, 20 dag kiełbasy zwyczajnej, sól, pieprz, mielona papryka, przyprawa „Ja­rzynka”, ząbek czosnku, zielona pietruszka lub koper.Wędzony boczek pokrojony w słupki podsmażyć w rozgrzanym tłuszczu. Dodać drobno pokrojoną cebulę i paprykę, podlać kilkoma łyżkami wody i razem poddusić kilka minut Następnie dodać kieł­basę pokrojoną w słupki, starte na grubej tarce jabłko, obrane ze skórki i pokrajane w ćwiartki pomidory i jeszcze raz wszystko ra­zem podgotować. Bigos przyprawić do smaku wymienionymi przy­prawami, a po posypaniu sporą ilością zieleniny podawać z dodat­kiem pieczywa lub świeżo ugotowanych ziemniaków.Dużym urozmaiceniem smaku bigosu z papryki jest dodatek kil­ku pieczarek razem z cebulą lub innych grzybów, które należy udu­sić oddzielnie, gdyż bigos gotuje się bardzo krótko.