Proporcje: 4—6 gałązek brokułów, sól, cukier, 2—3 łyżki oleju, ząbek czosnku, sok z cytryny lub kwas cytrynowy, zielony koper.Brokuły po umyciu ugotować, odcedzić z wody, ostudzić, pokroić łodygi na małe kawałki, a pąki kwiatowe także podzielić. Obrany ząbek czosnku posiekać, rozetrzeć z odrobiną soli, wymieszać z sokiem z cytryny lub z rozpuszczonym w wodzie kwasem cytrynowym, i z olejem, a następnie sosem oblać brokuły posypać dużą. ilością zielonego kopru.Inne odmiany sałatki z brokułów można otrzymać dodając do nich drobno pokrojone pomidory, ogórki świeże lub kwaszone, ugotowane na twardo jajka lub pokrojony w cienkie makaroniki łagodny ser. Sałatkę, szczególnie z dodatkiem białkowym, można przyprawić majonezem lub śmietaną.