Sałatki z brokułów

Proporcje: 4—6 gałązek brokułów, sól, cu­kier, 2—3 łyżki oleju, ząbek czosnku, sok z cytryny lub kwas cytry­nowy, zielony koper.Brokuły po umyciu ugotować, odcedzić z wody, ostudzić, pokroić łodygi na małe kawałki, a pąki kwiatowe także podzielić. Obrany ząbek czosnku posiekać, rozetrzeć z odrobiną soli, wymieszać z so­kiem z cytryny lub z rozpuszczonym w wodzie kwasem cytryno­wym, i z olejem, a następnie sosem oblać brokuły posypać dużą. ilością zielonego kopru.Inne odmiany sałatki z brokułów można otrzymać dodając do nich drobno pokrojone pomidory, ogórki świeże lub kwaszone, ugo­towane na twardo jajka lub pokrojony w cienkie makaroniki łago­dny ser. Sałatkę, szczególnie z dodatkiem białkowym, można przy­prawić majonezem lub śmietaną.