Proporcje: 4 jajka, 12 dag cukru,12 dag mąki, łyżka tłuszczu, łyżka tartej bułki, 4 jabłka, 2 łyżki cu-kru, galaretka morelowa podwójna. 'Wybić jajka, oddzielając żółtka od białek. Wysmarować tłuszczem pergamin, którym wyłożona jest blacha wysmarowana tłusz-czem, posypać tartą bułką. Białka ubić na pianę, a gdy są już ubite ubijać dalej dodając do białek cukier. Następnie ubitą pianę z cukrem wymieszać z żółtkami i mąką, wyłożyć na blachę, wyrównać powierzchnię i wstawić do upieczenia do piekarnika słabo nagrzanego. Upieczony biszkopt wystudzić.Jabłka obrać, pokroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek pokroić w dość grube plastry i te obgotować w syropie, tak aby zachowały swój kształt. Osaczyć jabłka z syropu i ułożyć jedno obok drugiego na całej powierzchni placka.Syrop wymieszać z wodą do ilości koniecznej do rozpuszczenia galaretki i rozpuścić ją w podgrzanym płynie. Gdy galaretka zaczyna gęstnieć, zalać nią jabłka ułożone na cieście> zastudzić. Ostrym nożem pokroić ciasto na kwadraty i za pomocą łopatki przełożyć na szklany półmisek. Do nabierania podać łopatkę jak do tortu.Zamiast jabłek można ułożyć na cieście połówki moreli lub dorodne truskawki, a także można do tego celu wykorzystać owoce z weków i kompotów.