Zupa cebulowa z grzankami serowymi

Proporcje: 25 dag cebuli, łyżka masła, pół porcji włoszczyzny, kostka rosołu z drobiu, 5 szkla-nek wody, 4 kromki bułki, masło do posmarowania, 4 plasterki sera Gouda lub Edamskiego, papryka, sól.Cebulę pokrojoną w drobną kostkę z dodatkiem masła podsma­żyć do jasnozłocistego koloru. Oddzielnie ugotować wywar z wło­szczyzny, odcedzić warzywa z wywaru, a do wywaru włożyć pod­smażoną cebulę i gotować około 10 minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać kostkę rosołu z drobiu-Kromki bułki posmarować masłem, na każdą położyć cienki pla­sterek sera i z wierzchu posypać papryką. Tak przygotowane grzan­ki ułożyć na blasze posmarowanej masłem i wstawić do zapieczenia do piekarnika. Nalać gotową zupę do talerzy, a na środek talerza po­łożyć jedną grzankę i od razu podać.