Zapiekanka z warzyw mieszanych

7 grudnia 2016 Weronika 0

Proporcje: 50 dag ziemniaków, sól, pieprz, marchew, pietruszka, kawałek selera, pół pora, cebula, łyżka tłuszczu, mielona papryka, 2 jajka 8 dag mielonego gotowa­nego mięsa, łyżka […]

Przecier z pieczonych jabłek

2 grudnia 2016 Weronika 0

Pieczenie jabłek, jako sposób roz­miękczania owoców, jest mało praco- i czasochłonne, a przecier z pieczonych jabłek jest bardzo smaczny, ma ładne jasne zabarwie­nie, gęstą konsystencję, […]

Surówki z brokułów

29 listopada 2016 Weronika 0

Proporcje: 4—5 łodyg brokułów z nieroz-iniętymi kwiatami, ogórek świeży lub małosolny, łyżka zielonegoopru, 2—3 łyżki oleju, łyżeczka musztardy, sól, cukier, sok z cy-ryny lub kwas […]

Ogórkowy chłodnik

28 listopada 2016 Weronika 0

Proporcje: 1 litr serwatki, szklanka śmieta­ny, 2—3 ogórki, duża garść zielonego kopru, ząbek czosnku, sól,4 jajka.Serwatkę z nieprzekwaszonego mleka dobrze wychłodzić. Ogór­ki młode można po […]

Sałatki z ogórków

28 listopada 2016 Weronika 0

Proporcje: kilka młodych cebul, 2 ogórki 2—3 pomidory, 2—3 owoce papryki, 4 łyżki oleju, sól, pieprz, zie­lona pietruszka.Cebulę i ogórki pokrajać w krążki, a paprykę […]