Zapiekanka z warzyw mieszanych

Proporcje: 50 dag ziemniaków, sól, pieprz, marchew, pietruszka, kawałek selera, pół pora, cebula, łyżka tłuszczu, mielona papryka, 2 jajka 8 dag mielonego gotowa­nego mięsa, łyżka tłuszczu do wysmarowania formy, łyżka tartej bułki.Ugotowane w skórkach ziemniaki pokroić po obraniu w cienkie plasterki. Warzywa oczyszczone zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebulę .i por drobno pokroić. Włożyć rozdrobnione warzywa na rozgrzany tłuszcz, krótko podsmażyć, a następnie dodać soli, pie­przu, mielonej papryki, podlać kilkoma łyżkami wody, udusić. Pod koniec duszenia można dodać do warzyw łyżkę koncentratu pomi­dorowego.Wysmarować prodiż tłuszczem i wysypać tartą bułką. Pokrojo­ne w plasterki ziemniaki rozłożyć równą warstwą w prodiżu. Po-. solić, opruszyć pieprzem. Do zdjętych z ognia przestudzonych wa­rzyw dodać wybite jajka, zmielone gotowane mięso, wymieszać i wlać masę jajeczno-warzywną na ziemniaki. Po wierzchu posy­pać masę solą, pieprzem, a także zrumienioną tartą bułką, wstawić do zapieczenia. Do gorącej zapiekanki można dodać surówki, np. z marchwi i jabłek- Podawać w naczyniu, w którym była zapieczona, nabierać porcje za pomocą łopatki i nakładać na talerze.