Surówki z brokułów

Proporcje: 4—5 łodyg brokułów z nieroz-iniętymi kwiatami, ogórek świeży lub małosolny, łyżka zielonegoopru, 2—3 łyżki oleju, łyżeczka musztardy, sól, cukier, sok z cy-ryny lub kwas cytrynowy do smaku.Umyte łodygi brokułów razem z pąkami kwiatowymi pokroićtrym nożem w poprzek w cienkie krążki. Ogórek świeży lub ma-osolny pokroić w półplasterki. Do surówki dodać sporą ilość zie-onego kopru, osolić, skropić rozpuszczonym w wodzie kwasemytrynowym, dodać cukru do smaku. Surówkę oblać olejem wymie-szanym z łagodną musztardą.Inne rodzaje surówki z brokułów można otrzymać, łącząc po­krojone brokuły z pomidorami, zieloną sałatą, szczypiorem czy mło-dą cebulą. Surówkę można również zamiast olejem przyprawiemajonezem.