Surówki z porów

Proporcje: 2 pory, sól cukier do smaku, kw szony ogórek, 2 jabłka, 3 łyżki oleju (łyżeczka musztardy).Oczyścić pory z zewnętrznych, uszkodzonych części, przycispadające swobodnie, długie, ciemnozielone liście. Wyciąć twarpiętkę. Pozostałe zielone liście przekroić wzdłuż na połowę i dokłanie wymyć. Wypłukane pory, osaczone z wody pokroić w cienkipółpierścienie, a następnie lekko osolić i posypać cukrem, przykryJabłka i ogórki obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać porów. Wymieszać surówkę z olejem i musztardą, jeżeli trzebprzyprawić do smaku cytryną lub kwasem cytrynowym. Oczywiśćmożna ją także wymieszać z majonezem i posypać po wierzchu ugotowanym na twardo, posiekanym jajkiem lub tartym żółtym serem.Surówki z porów są bardzo smaczne z dodatkiem owoców, takich jak śliwki, gruszki oraz można do nich dodawać paprykę, pomidory, marchew, kapustę białą, włoską, czerwoną.