Pomidory nadziewane mięsem

Proporcje: 8—10 pomidorów, 25 dag ugotowanej wołowiny, łyżka zielonej pietruszki lub kopru, 2 jajka, łyżka masła lub margaryny, sól, pieprz, łyżka tłuszczu, ce­bula.Umyte pomidory ściąć nożem na wysokości Vj, łyżką wydrążyć miękisz do miseczki i lekko odcisnąć nadmiar soku. Mięso przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z masłem, dodać zmielone mięso, przyprawy do smaku, zieleninę, a jeżeli masa jest zbyt sucha, można dodać łyżkę mleka lub rosołu. Na końcu wymieszać masę z pianąubitą z białek i nadziać pomidory. W płaskim naczyniu stopić tłuszcz, podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, nie rumienić- Ułożyć na tłuszczu pomidory, podlać przetartym sokiem z wydrążonych po­midorów i pod przykryciem dusić na małym ogniu około 20 minut. Przed podaniem posypać pomidory obficie koprem lub pietruszką. Podawać z ziemniakami.Pory duszone z boczkiem i kiełbasą. Proporcje: 4 pory, 8 dag wę­dzonego boczku, 15 dag kiełbasy, 2 jabłka lub garść śliwek albo 2 pomidory, sól, pieprz do smaku.Pokrojony w kostkę boczek stopić, wyjąć skwarki, a na tłuszczu podsmażyć pokrojone w cienkie półpierścienie pory. Po krótkim smażeniu dodać jabłka lub pokrojone w paski śliwki czy pomidory, pokrojoną kiełbasę i skwarki z boczku. Podlać 2—3 łyżki wody i wszystko krótko poddusić. Podawać z pieczywem.