Selery w sosie grzybowym

Proporcje: duży seler, łyżka mąki, jajko, 2 łyżki tartej bułki, tłuszcz do smażenia. Proporcja na sos: kilka suszonych grzybów, łyżka tłuszczu, cebula, łyżka mąki, pół szklanki śmietany, sól.Ugotować seler w skórce, aby był miękki, lecz nie przegotowa­ny. Seler obrać, pokroić w krążki. Każdy krążek osolić, oprószyć mąką, umoczyć w roztrzepanym jajku i otoczyć w tartej bułce. Takprzygotowane krążki selera obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu przed samym podaniem.Umyte i namoczone grzyby ugotować w szklance wody, wyjąć i drobno posiekać. Wywar podprawić jasną zasmażką z mąki i tłusz­czu z cebulą oraz śmietaną, dodać posiekane grzyby i sos przypra­wić do smaku- Podawać świeże, podsmażone krążki selera polane sosem grzybowym i posypane zieleniną.