Kompot z malin lub truskawek

Proporcje: 1 kg malin lub truska­wek, 0,4 litra wody, 0,40 kg cukru.Dojrzałe, lecz nie przejrzałe, maliny lub truskawki przebrać, wy­rzucając uszkodzone albo robaczywe; należy także wyrzucić szy-pułki i resztki kielichów. Przebrane i czyste maliny nasypać do opa­kowań, potrząsając nimi dla ściślejszego ułożenia owoców, lecz nie uciskać. Truskawki przeznaczone na kompot powinny być raczej drobne i z odmian ciemno zabarwionych. Przygotować syrop i wrzą­cym napełnić słoje z ułożonymi owocami i natychmiast pasteryzo­wać. Owoce w opakowaniach o pojemności 0,5 litra pasteryzować w temperaturze 95°C przez 20 minut, a w^ opakowaniach większych 25 minut.