Proporcje: 4 średniej wielkości pory, sól, cukier do smaku, łyżka masła, łyżka mąki, szklanka wywaru z warzyw lub wody i kostka rosołu z drobiu, pół szklanki śmietany, zielenina.Pory obrać z zewnętrznych uszkodzonych liści, przyciąć ciemnozielone” końce liści, odciąć twardą piętkę, przekroić wzdłuż i dokładnie wymyć. Pokroić pory na kawałki 2-centymetrowej długości i włożyć do niewielkiej ilości wody osolonej z dodatkiem odrobiny cukru do smaku. Gotować kilka minut, a następnie wylać na sito. Wywar z porów można wykorzystać do przygotowania zupy. Mąkę rozmieszać z masłem na surowo i dodać do odmierzonej ilości wody zagotowanej z dodatkiem kostki rosołu z drobiu, następnie wlać śmietanę i tak przygotowany sos mieszając zagotować. Następnie przyprawić do smaku solą, cukrem i odrobiną kwasu cytrynowego-Włożyć do sosu pory, zagotować. Podawać posypane zieleniną.