Owoce jagodowe pasteryzowane w soku własnym

Czarne jago­dy, porzeczki .truskawki, maliny po oczyszczeniu układać w słojach i lekko Uciskać, aby część soku wydzieliła się i wypełniła wolne przestrzenie między owocami. Napełnione słoje zamknąć i wstawić do pasteryzacji. Czas pasteryzacji owoców w opakowaniach o po-jemności 1 litra wynosi 30 minut, licząc od chwili uzyskania tempe­ratury wody bliskiej wrzenia.Owoce w opakowaniach mniejszych pasteryzować o 5 minut kró­cej.Borówki-brusznice, dojrzały lub zielony agrest należy po umyciu włożyć do naczynia z minimalnym dodatkiem wody, doprowadzić do wrzenia i,gorącą masą napełniać słoje. Można i inne owoce jagodo­we podgrzać do wrzenia i nałożyć gorące do słojów. Zamknięte słoje wstawić do wody, o temperaturze podobnej do temperatury owoców wewnątrz słojów. Czas pasteryzacji owoców’ wkładanych na gorąco do słojów jest krótszy i dla opakowań o pojemności 1 litra wynosi 25 minut, a dla mniejszych 5 minut krócej.