Kawior z bakłażanów

Proporcje: 3—4 bakłażany, kilka cebul, 3 łyżki oleju, 3 pomidory, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, kwas cytry­nowy, zielony koper.Bakłażany upiec, obrać ze skóry i miąższ drobno posiekać. Dro­bno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju, dodać posiekane bakła­żany, czosnek, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, osolić, posy­pać pieprzem i wszystko razem poddusić, mieszając kilka minut, a na końcu, gdy potrawa będzie odparowana i dosyć gęsta, zakwasić kwasem cytrynowym. Kawior podawać na zimno posypany zielo­nym koprem z dodatkiem ugotowanych na twardo jaj, kawałków wę­dzonej ryby czy nawet konserwy rybnej. Można również kawior z bakłażanów podawać posypany startym na tarce żółtym, łagod­nym serem-