Głąbiki krakowskie kwaszone

Proporcje: pędy głąbika krakow­skiego, czosnek, koper suchy; na zalewę — 1 litr wody, 3 dag soli, łyżeczka cukru.Pędy głąbika krakowskiego ścinać przed wykształceniem pąków kwiatowych, obrać z liści, dokładnie wymyć. Podważając nożem, zdjąć z pędów osłaniając je bardzo cienką skórką. Pędy zbyt stare (osłonięte zdrewniałą warstwą) są bardzo mało wydajne, gdyż war­stwę tę również należy z pędów usunąć. Oczyszczone w ten sposób pędy pokroić na mniejsze kawałki, mieszczące się w słojach. Ułożyć pokrajane opakowania dodać 2—3 ząbki czosnku.Zagotować wodę z solą i cukrem, a po ostudzeniu zalać zalewą głąbiki. Słoje zamknąć i po 2—3 dniach wystawić do chłodnej piw­nicy. Ukwaszone głąbiki W mniejszych opakowaniach poddać paste­ryzacji.