Proporcje: 1 litr wywaru, 50—60 dag cukru. Na galaretkę z jabłek można wykorzystać spady owoców niezupełnie dojrzałych, które przeważnie są nieprzydatne do innych celów- Jabłka należy dokładnie umyć, oddzielić części zrobaczywiałe,szypułki i działki kielicha. Oczyszczone owoce pokroić w cienkie plastry i włożyć do nieobitego, emaliowanego naczynia. Zalać owocewodą w takiej ilości, aby jej poziom równał się z poziomem owocóww naczyniu i wolno gotować około 30 minut. Następnie rozgotowaneowoce wylać na sito wyłożone gazą do odcedzenia soku. Uzyskanyklarowny sok zmierzyć i odważyć cukier. Podgrzewać sam wywarprzez kilka minut, odparowując mniej więcej trzecią jego część,a następnie dodać cukier i dogotować galaretkę. Przed końcem zrobić próbę galaretki na zimny talerzyk. Galaretkę z jabłek-spadówmożna dodatkowo aromatyzować dodając do gotowania mały kwałekżółtej części skórki cytrynowej. Gotową galaretkę zlać do wymytych i wyparzonych opakowań, uszczelnić.