Proporcje: 40 dag kapusty kwaszonej lub białej, 25 dag mielonego mięsa, bułka kajzerka, 3 jajka, cebula, łyżka tłuszczu, tłuszcz do wysmarowania formy, łyżka tartej bułki do posypania formy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.Kapustę kwaszoną lub poszatkowaną białą ugotować w bardzo małej ilości wody, pod koniec gotowania odparować. Miękką kapustę posiekać nożem na stolnicy. Namoczyć bułkę w wodzie, a gdy napęcznieje odcisnąć. Cebulę podsmażyć w części tłuszczu. Pozostały tłuszcz utrzeć z żółtkami, dodać do żółtek kapustę, bułkę i mięso zmielone i dokładnie wyrobić masę, przyprawiając ją do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Na końcu dodać do masy ubitą pianę z białek i jeszcze raz wymieszać.Wyłożyć masę do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy babkowej lub prodiża, wygładzić powierzchnię, posypać tartą bułką i wstawić do upieczenia do dość mocno nagrzanego piekarnika. Upieczoną babkę pokroić i podawać z dodatkiem ziemniaków i sosu pomidorowego lub keczupu.