Proporcje: 2 kg jabłek, 1 kg cukru, pół szklanki wody.Dżem jabłkowy jest jednym z lepszych dżemów, a ze względu na rozpowszechnienie i dostępność owoców możliwy do wykonania w każdym domu. Dżem ten można przygotować dwoma sposobami.Sposób pierwszy: lkg jabłek niezupełnie dojrzałych, łatwo rozgotowujących się umyć, pokroić na ćwiartki, oddzielając szypułki i działki kielicha. Do 1 kg jabłek dodać pół szklanki wody, rozgotować pod przykryciem i gorące przetrzeć przez sito. Do przecieru dodać 1 kg cukru i mieszając doprowadzić do wrzenia. Drugi kilogram jabłek obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i dodać do wrzącego przecieru. Ciągle mieszając, gdyż dżem bardzo łatwo przypala się, gotować do chwili aż odparuje woda; wówczas dżem uzyska należytą krzepliwość, a starte jabłka szkli-stość. Dżem jabłeczny można aromatyzować dodając żółtą część skórki cytrynowej, którą po ugotowaniu dżemu trzeba wyjąć, lub dodając około 20 dag skórki pomarańczowej gotowanej w cukrze.Sposób drugi: niedojrzałe jabłka (spady) umyć, wykroić części robaczywe i obite, wysypać do garnka i zalać wodą w takiej ilości, aby zaledwie je przykryła. Gotować powoli pół godziny, a następnie odcedzić sam sok.Odmierzyć jedną szklankę soku oraz 60—70 dag cukru. Najpierw zagotować wyciąg, dodać cukier i razem zagotować syrop. Do syropu dodać 1 kg jabłek, np. Antonówek, obranych i startych na tarce z dużymi oczkami. Gotować do chwili aż owoce będą szkliste, a syrop uzyska właściwą krzepliwość- Do tego dżemu można również dodać skórki cytrynowej lub pomarańczowej jako środka aromatyzującego i poprawiającego smak i zapach dżemu. Gorący dżem złożyć do wymytych i wyparzonych opakowań, zaraz uszczelnić.