Cebula nadziewana ryżem i grzybami

Proporcje: 8 sztuk średniej wielkości cebul, 4 łyżki ugotowanego na sypko ryżu, 4 dag suszo­nych grzybów, łyżka masła, sól, pieprz, przyprawa „Jarzynka”’, pół szklanki śmietany, płaska łyżka mąki, łyżka startego sera.Obrane cebule ściąć na wysokości V* od wierzchu i wydrążyć, pozostawiając 3—4 warstwy liści. Grzyby suszone ugotować w bar­dzo małej ilości wody, odcedzić, posiekać lub przepuścić przez ma­szynkę. Wydrążone środki z cebuli drobno pokroić i podsmażyć w tłuszczu. Dodać do podsmażonej cebuli ryż, grzyby, jajko, przy­prawić masę do smaku solą i pieprzem, przyprawą „Jarzynka”, wy­mieszać i napełnić tym nadzieniem wydrążone cebule.Tak przygotowane cebule ułożyć w prodiżu lub na blasze czy ogniotrwałym półmisku posmarowanym masłem, wstawić do piekar­nika. W czasie pieczenia pół szklanki wywaru z grzybów podprawić śmietaną z mąką (sos będzie gęsty) i zagotować. Podpieczone cebu­le polać sosem, posypać startym serem i jeszcze raz zapiec.