Kompot z moreli lub brzoskwiń

Proporcje: 1 kg moreli lub brzo­skwiń, 0,4 litra wody, 0,5 kg cukru.Morele dojrzałe, lecz jeszcze pod naciskiem palca twarde, umyć.Duże owoce wygodniej jest przepołowić i oddzielić pestki. Następ­nie połówki lub ćwiartki ciasno układać w słojach (jedna za drugą). Brzoskwinie należy obrać ze skórki. Im staranniej ułożone są owoce, tym więcej można zmieścić ich w słoju i zalać bardziej stężonym sy­ropem. Szczególnie zaleca się takie przygotowanie moreli, ponieważ można je potem wykorzystać nie tylko na kompot. Gorącym syro­pem napełnić słoje z ułożonymi owocami i pasteryzować w tempe­raturze 95°C. Owoce w opakowaniach o pojemności 0,5 litra paste­ryzować 20 minut, w większych zaś 25 minut.