Ogórki nadziewane mięsem

Proporcje: 4 dość duże ogórki, 30 dag mięsa, bułka, jajko, sól, pieprz, zielenina, łyżka tłuszczu, łyże­czka mąki, pół szklanki śmietany, 2—3 pomidory, zielony koper.Obrane ze skórki ogórki skroić wzdłuż na Vj wysokości i za po­mocą ostrej łyżeczki wydrążyć gniazda nasienne pozostawiając- tyl­ko samą zwartą część ogórków. Mielone mięso wieprzowo-wołowe wyrobić z dodatkiem jajka i odciśniętej z mleka bułki, drobno po­siekanej natki pietruszki lub kopru, soli i pieprzu.Wyrobioną masą mięsną nadziać ogórki tak, aby masa nieco wystawała nad powierzchnię, przykryć ściętymi paskami i uło­żyć w płaskim rondlu lub w powleczonej teflonem brytfance, skro­pić tłuszczem i wstawić do piekarnika, piec około 25 minut, a w po­łowie pieczenia polać ogórki sosem przygotowanym ze śmietany i mąki