Proporcje: 4 dość duże ogórki, 30 dag mięsa, bułka, jajko, sól, pieprz, zielenina, łyżka tłuszczu, łyżeczka mąki, pół szklanki śmietany, 2—3 pomidory, zielony koper.Obrane ze skórki ogórki skroić wzdłuż na Vj wysokości i za pomocą ostrej łyżeczki wydrążyć gniazda nasienne pozostawiając- tylko samą zwartą część ogórków. Mielone mięso wieprzowo-wołowe wyrobić z dodatkiem jajka i odciśniętej z mleka bułki, drobno posiekanej natki pietruszki lub kopru, soli i pieprzu.Wyrobioną masą mięsną nadziać ogórki tak, aby masa nieco wystawała nad powierzchnię, przykryć ściętymi paskami i ułożyć w płaskim rondlu lub w powleczonej teflonem brytfance, skropić tłuszczem i wstawić do piekarnika, piec około 25 minut, a w połowie pieczenia polać ogórki sosem przygotowanym ze śmietany i mąki