Warzywa i owoce
Surówki z sałaty kruchej
Proporcje: sałata krucha, sól, cukier, kwas cytrynowy, koper zielony, 2—3 łyżki oleju, łyżeczka musztardy.Dokładnie wymyte duże liście sałaty kruchej pokroić w centymetrowej szerokości paski, posypać […]
Surówki z kardów
Proporcje: 8—10 mięsistych ogonków liścio-ych kardów, sól, cukier, kwas cytrynowy, 2—3 łyżki oleju lubajonezu, zielenina.Ogonki liściowe kardów obrać ze skórki (jak rabarbar), pokroić cienkie plasterki […]
Suszona włoszczyzna
W skład włoszczyzny wchodzą: marchew, seler, por, pietruszka, kapusta włoska, niekiedy cebula.Marchew, pietruszka i seler należy — po bardzo dokładnym oczyszczeniu i umyciu — pokroić […]
Sałatka z kapusty czerwonej i jabłek
Proporcje: 1 kg kapustyczerwonej, 30 dag jabłek, 15 dag cebuli, 1 litr wody, łyżka płaskasoli, pełna łyżka cukru, łyżeczka kwasu cytrynowego, 2—3 goździki.Kapustę drobno poszatkować, […]