Suszona włoszczyzna

W skład włoszczyzny wchodzą: marchew, seler, por, pietruszka, kapusta włoska, niekiedy cebula.Marchew, pietruszka i seler należy — po bardzo dokładnym oczy­szczeniu i umyciu — pokroić ostrym nożem w cienkie, podłużne plasterki- Następnie każde warzywo osobno zanurzyć na 2 minuty (najlepiej na cedzaku) do wrzącej wody. Po upływie tego czasu wy­jąć, przelać zimną wodą i po dokładnym osaczeniu rozłożyć cienką warstwą na sicie. Suszyć najpierw w temperaturze pokojowej, a na­stępnie dosuszać w letnim piekarniku.Por oczyścić z zewnętrznych, uszkodzonych liści, bardzo dokład-nie wymyć i po osaczeniu z wody pokroić razem z częściami zielo­nymi w cienkie pierścienie, rozsypać cienką warstwą na sicie i wy­suszyć., Liście kapusty włoskiej — po oddzieleniu grubych nerwów liś­ciowych, które schną znacznie dłużej niż same liście — pokroić w kostkę i również rozsypane na sitach wysuszyć. Wysuszone wa­rzywa można zmieszać zachowując proporcje stosowane przy zesta­wie włoszczyzny lub przechowywać dobrze wysuszone każde od­dzielnie w szczelnie zamkniętych słoikach.