Pietruszkowe masło

6 stycznia 2017 Weronika 0

Proporcje: 2 łyżki drobno posiekanej pie truszki, V* kostki masła, sól.Drobno posiekaną zieloną pietruszkę rozetrzeć w moździerzporcelanowym z odrobiną soli, a następnie utrzeć z masłem. […]

Marynaty owocowe

3 stycznia 2017 Weronika 0

Jest to stosunkowo mały odcinek domowego przetwórstwa, cho­ciaż przez amatorów wysoko ceniony. Marynaty owocowe swój cha­rakterystyczny smak uzyskują z dodawanego kwasu cytrynowego lub mlekowego; coraz […]

Przeciery z owoców

30 grudnia 2016 Weronika 0

Takie owoce jak: maliny, truskawki, jeżyny, poziomki, jagody czarne, a nawet bardzo dojrzałe owoce morwy nadają się do przy­gotowania przecierów surowych. Owoce te powinny być […]

Skorzonera z wody

27 grudnia 2016 Weronika 0

Proporcje: 40 dag skorzonery, 2 szklanki mleka, sól, cukier, 2 łyżki masła lub margaryny, łyżka tartej bułki.Oczyszczoną skorzonerę ugotować w wodzie z dodatkiem mle­ka, soli […]