Przeciery z owoców

Takie owoce jak: maliny, truskawki, jeżyny, poziomki, jagody czarne, a nawet bardzo dojrzałe owoce morwy nadają się do przy­gotowania przecierów surowych. Owoce te powinny być bardzo doj­rzałe, gdyż z owoców nie dojrzałych przecieru jest mało. Rozgnie­cione owoce przeciera się przez gęste, perlonowe sito, a następnie podgrzewa się i dosładza do smaku.Niezwykle smaczny i bardzo wartościowy jest przecier wielo­owocowy przygotowany z truskawek, malin, czarnych i czerwonych porzeczek; ilość owoców musi być równa wagowo. Przecier taki trzeba jednak osłodzić, dodając do 1 litra masy, około,10 dag cukru. Cukier wsypuje się do małej ilości przecieru, który należy podgrzać aż do rozpuszczenia się cukru, a następnie połączyć z resztą masy. Gorącym przecierem napełniać opakowania i od razu pasteryzować. Pozostałe po przetarciu surowych owoców resztki można jeszcze wykorzystać do przygotowania napojów.