Galaretka z porzeczek i agrestu

22 stycznia 2017 Weronika 0

Proporcje: 1 litr przecieru z owo­ców, 60—80 dag cukru.Porzeczki i agrest umyć, porzeczki obrać z gron. Najkorzystniej­sza w smaku jest galaretka wówczas, gdy do jej […]

szatkowanie warzyw

21 stycznia 2017 Weronika 0

Warzywa można szatkować (na szatkownicy) np. kapustę, ogórki, cebulę; trzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach, np. kapustę czerwoną, jabłka do surówek, ogórki kwaszone […]

Sałatki z brukselki

21 stycznia 2017 Weronika 0

Proporcje: 30 dag brukselki, sól, cukier, ce­bula, kwaszony ogórek, jabłko, 3 łyżki oleju, płaska łyżeczka musz­tardy, łyżka koncentratu pomidorowego.Umytą brukselkę ugotować w wodzie z dodatkiem […]

Tort jabłkowy

21 stycznia 2017 Weronika 0

Proporcje: pół kostki margaryny, szklanka cukru, 3 jaja, szklanka mąki pszennej, Vs szklanki mąki ziemniaczanej, pła­ska łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jabłka, łyżka dżemu lub […]

Galaretka z jabłek

20 stycznia 2017 Weronika 0

Proporcje: 1 litr wywaru, 50—60 dag cukru. Na galaretkę z jabłek można wykorzystać spady owoców niezu­pełnie dojrzałych, które przeważnie są nieprzydatne do innych ce­lów- Jabłka […]